Rinnad ja menopaus

Kogu oma eluajal muutuvad teie rinnad pidevalt. Mõned naised kogevad igakuiseid erinevusi menstruaaltsükli ajal ja rasedus põhjustab tavaliselt mitmesuguseid muutusi. Mõnikord muutub menstruatsioon hormooni kõikumiste ajal ka teie rinnad. Enamik menopausijärgseid arenguid rinnades on ohutud, kuigi mõnede terviseseisundite risk suureneb.

Menopausi mõju

Hormooni muutused menopausi ajal põhjustavad rindade füüsilisi muutusi, kuigi mitte kõik neist on koheselt märgatavad. Rushi ülikooli meditsiinikeskuse eksperdid selgitavad, et östrogeeni taseme langus põhjustab piimanäärmete ja piimakanuste või näärmekoe kokkutõmbumist. Glanduli kudede ümbritsevad sidekoed kaotavad elastsuse. Kui lähened menopausile, muutuvad teie rinnad üha tõenäolisemaks healoomuliste tsüstide tekke, väikesed kotid, mis sisaldavad vedelikku.

Märkimisväärsed muudatused

Aja jooksul põhjustab näärmekoe kadu rinnad väiksemaks. See, koos sidekoe vähenenud elastsusega, põhjustab rindade kaotuse oma kuju ja sag. Mõned muutused, nagu healoomulised tsüstid, võivad muuta ka teie rinnad tundlikumaks. Kui te võtate hormoonasendusravi, näiteks östrogeeni ja progesterooni, võite siiski märganud, et teie rinnad on kindlamad, kuid need võivad muutuda ka õrnamaks.

Rindade ebamugavus

Menopausi ajal võivad kõikuvad östrogeeni tasemed jätta rindade tunde halvaks. Healoomulised tsüstid, mis tavaliselt on ohutud, võivad samuti tunduda pehmed või valusad. Hea uudis on menopaus, mis võib viia rindade valulikkuseni või menstruaaltsükli ajal tekkivate valuteni, sealhulgas fibrotsüstilise rinnanäärme muutused või healoomulised tükid.

Rinnavähi risk

60-aastastel naistel on rinnavähi tekke risk 1 27-st, teatavad eksperdid mittetulunduslikul organisatsioonil Breastcancer.org. Pärast 55-aastast menopausi ja hormoonasendusravi võtmist suurendab riski. Õnneks, kuna rindad muutuvad rasvamaks ja vähem tihedaks menopausi ajal, on potentsiaalselt ohtlikke tükke lihtsam leida.

Teie rinnatükkide tervis hoiab

Paljud menopausi rindade muutused, nagu näiteks suuruse vähendamine ja healoomulised tsüstid, ei kujuta endast terviseohtu. Mõned healoomulised tsüstid võivad põhjustada valu, kuid teie arst võib neid tsüstid ravida nende ärajuhtimisega. Teie suurenenud risk rinnavähiks aga muudab ebatavaliste muutuste seire oluliseks. Rinnaväliste eksamite sooritamine ja regulaarsete mammogrammide saamine võib aidata. Kui märkate nibude punetust või tõmbamist või kui teil on rindade valu või turse, konsulteerige oma tervishoiuteenuse osutajaga. Need muudatused võivad viidata vaid väikesele probleemile, kuid need on murettekitavad.