Liiga palju õunte söömise tagajärjed

Õunapuude kasulikkus tervisele on arvukalt ja tuntud. Täis kiudaineid, neid vitamiine pakitud puuvilju pakutakse iga söögikorra osana, mis aitab teil näljahäda ja täidaks madala kalorsusega toitu. Sarnaselt mis tahes teise toiduga võib liiga palju kaasa tuua selliseid negatiivseid mõjusid nagu kehakaalu tõus või veresuhkru tõus. On hea teada liiga palju õunatarbimise negatiivseid mõjusid.

Õunad sisaldavad süsivesikuid, kuigi mitte lihtsat liiki, mis tõstab vere suhkrut kiiresti. Tervete süsivesikutega, mis on täis kiudaineid ja toitaineid, on õunad suurepärased suupisteid ja neid soovitatakse iga toidukorra osana. Siiski muutub keha kõigepealt süsivesikuteks kütusena, nii et liiga palju õunu tarbides hoiab keha rasva põletamisel, sama palju tarbib ka süsivesikuid, mis pärsivad kehakaalu langust. Keskmise õuna sisaldab 25 süsivesikuid, millest 5 on grammi kiudaineid. Seetõttu on keskmise õuna netomassi netomassi arvuks 20. Madala karbamiidi dieedi puhul, kes loodab kaalust alla võtta ketoosiga, sööb rohkem kui kaks õunat päevas süsivesikute arv üle kaalulanguse piiri.

Kuigi õunad on tervislikud puuviljad ja suurepärane suupiste, sisaldavad need kaloreid ja suhkruid ning neid tuleks lugeda igapäevase jaotuse osaks. Teisisõnu, need ei ole “freebies”. Keskmine keskmine õun sisaldab 90-95 kalorit, nii et kui dieet tarbiks 10 keskmist õunat päevas, oleks see kogus üle 900 kalorit. Kui sööte lisaks õuntele muid toiduaineid, on see ainult ühe puuvilja jaoks mõeldud kalorikogus liiga suur ja võib tõenäoliselt langetada skaalat või pärssida kehakaalu langust.

Õunade kasu on küllaldane. Keskmine väike õun sisaldab 5 grammi tervislikku kiudu. Kiud ei ole seeditav ja aitab seepärast teisi toiduaineid liigutada seedetraktist ja suurt väljaheidet. “Võib-olla arvate, et kui see ei ole seeditav, siis pole see väärtust. Kuid pole kahtlust, et kasulik on suurem kiudainete kogus kõigist toiduvarudest,” märgib Minnesota ülikooli toitumisteadlane dr Joanne Slavin. NIHi riikliku vähiteaduse instituudi toitumis- ja haiguste ekspert dr Somdat Mahabir sõnul vähendab rohkesti kiudainete tarbimist “halvasti” kolesterooli kontsentratsioone veres ja vähendab südame isheemiatõve, insuldi ja kõrge veri Surve.

Keskmiselt peaksid mehed tarbima ligikaudu 38 grammi kiudaineid päevas, samal ajal kui naised peaksid neelama umbes 25 grammi. Kuid enamik ameeriklasi söövad vaid 14 grammi päevas.

Õunad ja suhkur

Kalorid on kalorid

Apple kasu

Soovitused