Aegunud taimeõli mõju

Taimsed õlid annavad toidule energiasisaldusega kaloreid. Need võivad sisaldada ka rasvhappeid ja kasutada rasvlahustuvate vitamiinide imendumise vahendina. Taimsed õlid on saadud mitmesuguste taimsete allikate seemnetest, sealhulgas rapsi, maisi, puuvillaseemne, oliivi, maapähkli, safloori, sojauba ja päevalilleõli. Taimeõli, nagu ka mis tahes kõrge rasvasisaldusega toiduaine, säilivusaeg. Mõistlik aegunud taimeõli mõju võib aidata teil otsustada, kas hoida toodet või visake see ära.

Taust

Taimeõlid koosnevad triglütseriididest: kolm rasvhappe molekuli, mis on seotud glütserooliga. Kui rasvhapete süsinikuahelal on nii palju vesinikuaatomit kui võimalik, nimetatakse rasvhappeid küllastunud rasvadeks. Küllastumata rasvadest on teisest küljest rasvhapete süsinikuid ümbritsevad vesinikud. Mida suurem on rasva küllastustasemega, seda rohkem on see stabiilne. Toatemperatuuril vedelad õlid on küllastumata rasvad ja on seetõttu kergemini leebemad kui küllastunud rasvad, mis on toatemperatuuril tahke.

Hobuse tüübid

Aegunud taimeõlid võivad läbida kas hüdrolüütilise või oksüdatiivse hanestuse. Hüdrolüütiline hanestus hõlmab triglütseriidmolekuli lahutamist kolme rasvhappe ja glütserooli vahele. See protsess toimub vee juuresolekul ja võib põhjustada lenduvate vabade rasvhapete vabastamist. Oksüdeerivas happesuses mõjutab kuum või valgus taimse õli rasvhappeid hapniku juuresolekul, et tekitada ühendeid, mida tuntakse hüdroperoksiididena. Hüdroperoksiidid muutuvad seejärel oksüdeeritud aldehüüdideks. Aegunud taimeõlide mõjud sõltuvad sellest, kas need on hüdrolüütiliselt või oksüdatiivselt hargnenud.

Efektid

Hüdrolüütilise hanestusprotsessis vabanevad lenduvad vabad rasvhapped võivad ebameeldiva lõhna. Näiteks butaanhape on lühikese ahelaga lenduv rasvhape, millel on iseloomulik hapukooreõli. Need rasvhapped, kuigi võivad lõhna ja maitset teha, ei kahjusta teie tervist. Oksüdatiivse happesuse ajal tekkinud oksüdeeritud aldehüüdid on aga mürgised. Need molekulid loovad teie rakkudes oksüdatiivse stressi seisundi ja võivad suurendada arterosklerootiliste ja degeneratiivsete haiguste tekkimise ohtu. Aegunud taimeõlid võivad olla mitte ainult solvavad süüa, vaid ka teie heaolu ohtlikud.

Muud kaalutlused

Tootjad lisavad sageli taimeõlidele antioksüdante, mis viivad hanestusprotsessi. Valguse, kuumuse, vee ja hapniku taimsete õlide kaitse võib pikendada nende säilivusaega. Kuid kuna te ei pruugi teada, mis tüüpi hõõguvusega on teie aegunud taimeõli läbinud, on teie ohutum tegevus kõrvaldada kõik õlid nende kehtivusaja lõppedes.