Gluteus mediuse pisarate sümptomid

Gluteus-medius on tuharatel asuv oluline lihas, millel on oluline osa stabiilsuses ja puusade tasandamisel. Stabiilse lihasena aitab gluteus medius üksikistel säilitada tasakaalu puusa röövimise ajal, samuti puusaliigese sise- ja väliskülg.

Üks gluteus-mediidi pisarate peamine sümptom on haigusseisund, mida nimetatakse trendelenburgi märgiks, mis väljendub ebanormaalse kõnnakutsüklina ja põhjustab pigem õõtsumist kui normaalset tõusu. Trendelenburgi märgi teisene indikaator on põlveliigese pikenemise suurenenud aste, kuna individuaalsed püüavad maapinda jalga puhastada. Võib tunda ka tuharade valu või ärritust, mis varieerub vigastuse raskusastmega.

Gluteus medius pisarad võivad olla traumaatilise vigastuse või degeneratiivse seisundi tagajärjel. Lihase või kõõluse akuutse trauma tagajärjel on gluteus-mediuse mõlemad osalised või täispikkad pisarad, võivad esineda lokaliseeritud verejooks ja rindkerekude moodustumine ja kõõluse kaltsifikatsioon. Degeneratiivsete haigusseisundite, nagu tendinopaatia juhtumid on sagedasemad ja võivad põhjustada gluteus-mediidi kõõluse täielikku rebenemist aja jooksul.

Gluteus-mediuse pisaraid või pinget võib spetsialistiga hinnangu alusel hinnata vastavalt tõsidusele. 1. klassi pingetõbi on kerge lihase pisaravool, mis võib põhjustada valu, kuid ei põhjusta gluteus-mediuse liikumise või tugevuse ulatust. 2. klassi pingetõbi põhjustaks gluteus medius’e lihase osalise pisaravoolu, samuti ebatäielikku jõu ja paindlikkuse vähenemist. Gluteus medius lihase täielikku pisaraid või rebendeid peetakse 3. astmeks ja teil on täieliku jõu, tasakaalu ja vallutamise kaotus.

Spetsialistid kasutavad füüsiliste testide aku, mis aitab määrata gluteus medius pisaratase. Teile võidakse anda instruktsioone puusaluu lihaste testide aku kohta, mis võivad hõlmata puusa röövimist, paindumist, sisemist ja välimist pöörlemist ning ka puusaliigese pikenemist. Spetsiaalsed tehnikad, mis määravad teie gluteus medius pisarate palgaastme, nõuavad, et jalg jääks jalale ja seejärel ühe jalaga, et teha kindlaks, kas teie vaagnal on kaldus.

Sümptomid

Põhjus

Vigastuste määr

Vigastuse hindamine