Kõrge kreatiini sisaldus uriinis

Lihased toodavad kreatiinist pärit kreatiinfosfaati, et nad saaksid kasutada fosfaati, et aidata neil vajalikku energiat, kuid kui nad eemaldavad fosfaadi, muudab kreatiinfosfate kreatiniiniks. Tavaliselt saadetakse kreatiniin neerudesse. Seega võib kõrge kreatiniinisisaldus uriinis põhjustada kõrvalekaldeid lihastes või neerudes.

Kreatiin

Pankrease, neerude ja maksa rakud muudavad kreatiini metioniinist, arginiinist ja glütsiini aminohapetest. Seejärel kasutavad lihase rakud kreatiini kreatiinfosfaadi valmistamiseks, nagu selgitas Purdue ülikooli emeriitprofessor biokeemia doktor Victor Rodwell “Harperi illustreeritud biokeemia”. Kui lihased on rahul, on kreatiin peamiselt kreatiinfosfaadi kujul. Kui nad vajavad lihaste kontraktsioonist energiat, võtavad nad siiski kreatiinfosfaadis fosfaati ja viivad selle üle ATP-le või adenosiindifosfaadiks.

Kreatiniin

ATP tähistab adenosiintrifosfaati, molekuli, mida rakud kasutavad energia saamiseks. Seega, lihasrakud eemaldavad kreatiinfosfaadist fosfaadi energia saamiseks, tekitades kreatiniini nimetava aine. Kreatiniin vabaneb lihasrakkudes ja transporditakse neerude kaudu, mis eritub organismist uriiniga, selgitab Gerhard Meisenberg, Ph.D. Rossi ülikooli meditsiinikooli biokeemia osakonnas “Meditsiinilise biokeemia põhimõtted”.

Kreatiniini sisaldus uriinis

Marylandi Ülikooli meditsiinikeskuse andmetel on 24-tunnise uriiniproovi normaalne kreatiniini kogus 500 kuni 2000 mg päevas. Kuna see on neerudesse saadetud kreatiini jaotus, kontrollib labor tegelikult kreatiniini taset uriinis. Kõrge kuseteinkinaalne sisaldus võib lihastel põhjustada probleeme, kuna lihasrakud saadavad kreatiniini neerudele. See võib tähendada ka neerude probleemi, see tähendab, et neerud ei suuda eritada kreatiniini.

Kõrge kreatiniini tasemega kuseteede tase

Rabdomüolüüs on meditsiiniline termin skeletilihaste hävitamise või lagunemise kirjeldamiseks, see võib põhjustada suurt kreatiniini taset uriinis. See võib juhtuda kaugel liikumisest, lihaste traumast, elektrilöögist ja mõnede infektsioonide tulemusena Elizabeth Corwini, Ph.D. Pennsylvania Riikliku Ülikooli füsioloogia osakonnas “Patofüsioloogia käsiraamatus”. Neeruprobleemid, mis võivad põhjustada kõrge kuseteede kreatiniinisisalduse taset, on neerupuudulikkus, glomerulonefriit ja kuseteede takistused. Glomerulonefriidis on neerude kapillaarne võrk põletikuline.