Erinevused veiseliha riivide ja lühikeste ribidega

Ribade maailm võib olla segadusttekitav. Sagedased jaotustükid märgistatakse sageli erinevalt sõltuvalt toidupoes ja riigi piirkonnast: Näideteks on varurinnad. Veise tagaribad on täpsemalt tuntud veiseliha tagumiste ribidega. Need on võetud lehma ribi lõikest ja on pikad ribid, mis on sageli seotud grillitud veise ribidega. Kuid lühikesed ribid on veetaste ribid, mis on võetud plaadist lõigatud. Need kaks nõuavad erinevaid toiduvalmistamismeetodeid. Kuigi tagaribasid saab riivitud, röstitud või grillitud, on lühikesed ribid kõige paremini hautatud, neid saab grillida, kuid alles pärast esialgset hõõrumist. Mõlemad ribi tüübid on oluliste toitainete, nagu valk, vitamiinid ja mineraalid, allikad, kuid vabad või tagasihoidlikud ribid on rasvamad ja vähem tervislikud valikud.

Tagakülg on kõrgem rasvasisaldusega

Küpsetatud veiseliha lühikeste ribidega 3-untsi portsjon sisaldab ligikaudu 204 kalorit ja 11,8 grammi kogu rasva, samal ajal kui keedetud veiseliha tagumistel ribidel on 3-unts ja 254 kalorit ja 17,4 grammi rasva. Tagakülgedel on pisut rohkem küllastunud rasva portsjoni kohta – 6,9 grammi võrreldes 5,5 grammidega lühikeste ribidega – kuigi neil on umbes 10 milligrammi vähem kolesterooli kui lühikesed ribid iga 3 untsi kohta. Lühikesed ribid võivad olla väiksema rasvasisaldusega, kuid kärpimist ei loeta jäikaks. Et neid tasakaalustatult sisestada, kasutage ribisid mõõdukalt ja ainult aeg-ajalt.

Sarnane valgu sisaldus

Lühikesed ribid annavad 24,5 grammi valku iga 3-untsi serveerimisega. See kogus toidab 43 protsenti tervisliku täiskasvanud mehe igapäevasest soovitatavast proteiini tarbimisest ja 53 protsenti naise igapäevasest proteiini nõudest. Tagakülgedel on ühe portsjoni kohta ligikaudu võrdne kogus valku: umbes 24,1 grammi 3 untsi kohta. Harvardi rahvatervise kooli hoiatab, et peaksite tarbima punast liha nagu veiseliha mitte rohkem kui kaks korda nädalas, et vähendada südamehaiguste, diabeedi ja vähi ohtu.

Erinevate B-vitamiinide suurepärased allikad

Kuigi mõlemad lühikesed ribid ja tagumised ribid sisaldavad vitamiini B-12, vitamiini B-6, niatsiini, riboflaviini ja tiamiini, on mõlemal ribi jaotustükil suuremate erinevate toitainete sisaldus. Lühikesed ribid on eriti rikkad vitamiinist B-12. Kolmes untsis serveerides 3,3 mikrogrammi, täidavad need ribid tervislike täiskasvanud meeste ja naiste jaoks enam kui 100 protsenti 2,4-mikrogrammisest toitaine soovitatavast päevaannusest. Täiskasvanutel peab olema 1,3 milligrammi vitamiini B-6 päevas. Täiskasvanu jaoks on keedetud ribi sisaldava 3-untsiga toidulisand 0,5 milligrammi vitamiini B-6 või 38 protsenti igapäevasest vitamiinist B-6.

Lühikesed ribad on parema valik mineraalide jaoks

Tagumised ribid ja lühikesed ribid on paljude mineraalide, sealhulgas magneesiumi, raua, kaaliumi, fosfori ja vase allikad. Kuid lühikesed ribid sisaldavad umbes 28 mikrogrammi seleeni iga 3-untsi serveerides või 49 protsenti täiskasvanu nõutavast mineraalist päevas, samal ajal kui tagaribadel on 24 mikrogrammi. Nad on ka hea tsingi allikas. Iga keedetud lühikeste ribidega 3-untsi portsjonil on 10 milligrammi tsinki – üle 100 protsendi RDA-st naistele ja peaaegu sama palju meeste puhul, samal ajal kui tagaribadel on ainult 5,1 milligrammi portsjoni kohta.