10-aastaste keskmine kaal ja kõrgus

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskused tabavad laste mõõtmisi protsentiili järgi või võrdlevad neid sama soo ja vanusega lapsi. Kuigi üks laps on ülemises protsentiilis ja teine ​​on allosas, võivad mõlemad lapsed olla täiesti terved ja kasvavad täpselt nagu nad peaksid. Kui otsustate oma 10-aastase lapse pikkuse ja kaalu, on täieliku pildi saavutamise võtmeks võtmine arvesse võtmas kõiki kaalutlusi.

CDC lõi kasvatustabelid, mida kasutavad enamus arstid Ameerika Ühendriikides ja ajakohastab neid regulaarselt, viimati 2000. aastal. Kasvukava näeb ette, kui konkreetse vanuse laps liigub kehakaalu, kõrguse ja kehamassi indeksi või BMI järgi. Seda mõõdetakse protsentiilina. Keskmine laps mõõdaks kuskil 50. protsentiilil nendes kolmes kategoorias. Näiteks 10-aastane tüdruk, kes on 4 jalga 7 tolli pikk ja kaalub 74 naela. Oleks kehakaaluga 53. protsentiil ja 58-protsentiil kõrguselt – keskmiselt. See tähendab, et 53 protsenti 10-aastastest tüdrukutest kaaluvad vähem kui tema ja 58 protsenti 10-aastastest tüdrukutest on lühemad kui ta on.

Kehamassiindeks – või BMI – on arv, mis on tuletatud korreleeruvast kehakaalust ja kõrgusest ning seda mõõdetakse ka CDC kasvukaartidel. Üldiselt peegeldab see, kui palju rasva laps kannab oma raami. Vahel aga võib see olla eksitav. Näiteks võib sportlane Aafrika-Ameerika teismelistele olla väga kõrge BMI tänu lihasmassile, mitte rasv. Kui soovite määrata oma lapse kehamassiindeksi, on Internetis olemas kalkulaatorid, mille abil saate ühendada kohaldatavat teavet, näiteks teie lapse vanust, kehakaalu, kõrgus ja sugu. 10-aastane tüdruk, kes on 4 jalga 7 tolli pikk ja kaalub 74 naela. KMI oleks 17,2. See paneb ta BMI 56. protsentiili, mis on tervislik.

Mida suurem on lapse kehamassiindeks, seda tõenäolisem on see, et ta on ülekaaluline. CDC andmetel on 10-aastane poiss, kes on 4 jalga 7 tolli pikk ja kaalub 99 naela. Oleks BMI 23 ja oleks rasvunud. Ta langeb kasvukava 95. protsentiilile ja 95 protsenti tema sama vanusesse kuuluvatest isasloomadest on BMI madalam kui tema. 10-aastase poisi terve kehamassiindeks oleks umbes 18-aastane, sama, mis tütarlapse puhul.

Väga kõrge kehamassiindeks võib teie lapsele kaasa tuua kaalutegureid ja olla iseenesest probleemiks. Kuid kaal ja pikkus ei pea arstid tingimata sellega, kuidas laps võrreldakse teiste lastega, kuid kuidas ta endaga võrdleb. Laste kasvu järgitakse üldiselt mustrit. Muret tekitav põhjus võib olla siis, kui tema pikkuse ja kaalu protsentiilid langevad pidevalt aja jooksul pidevalt. Teise võimalusena ei pruugi tema pikkus ja kaalu protsentiilid samas vanuses kasvada. Kui ta kasutab kaalu kiiremini, kui ta kasvab kõrgemaks, võib see põhjustada muret, eriti kui tema BMI kasvab vastavalt.

Kasvu graafikud

Kehamassiindeks

KMI-de mõju

Potentsiaalsed hoiatusmärgid