Ravim triglütseriidide alandamiseks

Triglütseriidid on vererrasv ja kuni teatud koguses võib energiat kasutada, kuid üleliigne triglütseriidid võivad põhjustada hüpertriglütserideemiat. Paljud retseptiravimid suudavad ravida kõrgeid triglütseriide. Hüpertriglütserideemiaga inimesed peaksid muutma oma dieeti ja elustiili ning mõnel juhul peaksid nad kaaluma alternatiivseid ravimeid.

Triglütseriidide alused

Mayo kliiniku andmetel on normaalsed triglütseriidid alla 150 mg / dl, piirnevad suured triglütseriidid on vahemikus 150 kuni 199 mg / dl ja kõrge triglütseriidide sisaldus ületab 200 mg / dl. Kõrged triglütseriidid on südamehaiguste ja insuldi riskitegur ja seostatakse kõrge vererõhuga, kõrge veresuhkru ja kõrge kolesterooliga. Vastavalt 2001. aasta juunis Ameerika perearsti artiklile (AFP) soovitasid uurimisarstid, et triglütseriidide esmane ravi kuni 400 mg / dl peaks olema elustiili muutmine, näiteks kehakaalu kontrollimine, toitumisharjumused, kehaline koormus ja suitsetamisest loobumine. Ravimit soovitatakse kasutada triglütseriidide korral, mis ületavad 400 mg / dl.

Fibraadid

Fibraadid on fibrinhappe derivaadid, orgaaniline molekul, mis mõjutab rasva sünteesi ja lagunemist. American Heart Association (AHA) ütleb, et fibraadid on parimad ravimid triglüeriidide alandamiseks. Vastavalt AFP artiklile võivad fibraadid vähendada triglütseriide 25 kuni 45 protsenti. Fibraatide näideteks on Gemfibrosiil (Lopid), Fenofibraat (Tricor, Triglide) ja Klofibraat (Atromid-S). Fibraatide annus ja maksumus sõltuvad ravimist. Näiteks manustatakse gemfibrosiili 600 mg kaks korda päevas ja maksab ligikaudu 82 USD kuus, samal ajal kui Fenofibrate’i algab 67 mg päevas ja maksab 21 USD kuus. Marylandi Ülikooli Meditsiinikeskuse (UMMC) sõnul on fibraatide kõrvaltoimed magu ärritunud, tundlikkus päikese, sapikivide, ebaregulaarse südametegevuse ja maksakahjustuse suhtes.

Statiinid

Statiinid on suurim ravimitüüp, mida kasutatakse lipiidide (rasva) häirete raviks, kuid AHA järgi on neil vaid mõõdukas toime triglütseriidide alandamisele. AFP artikkel ütleb, et statiinid võivad vähendada triglütseriide 10 kuni 37 protsenti. Näideteks on atorvastatiin (Lipitor), fluvastatiin (Lescol), lokastatiin (Mevacor), pravastatiin (Pravachol), rosuvastatiinkaltsium (Crestor) ja simvastatiin (Zocor)). Statiinide annus on 10 … 20 mg üks kord ööpäevas ja maksab 40 kuni 114 dollarit kuus. Kõrvaltoimete hulka kuuluvad lihasprobleemid ja maksa kõrvalekalded ning rasedad või eelnevalt esineva maksahaigusega isikud ei tohi võtta.

Niatsiin

Niatsiin võib vähendada triglütseriide rohkem kui statiine, kuid vähem kui fibraadid ja vastavalt AHA-le mõjutab maksa võime toota triglütseriide. AFP artikli kohaselt võib niatsiin vähendada triglütseriide 21 kuni 28 protsenti. Niatsiin on saadaval retseptiravimina või müügiloleva (OTC) toidulisandina, kuid OTC-niatsiin ei tohiks kunagi asendada retseptita niatsiini, kuna FDA seda ei reguleeri. Niatsiini retseptiravimid alustatakse annusega 500 mg päevas ja maksavad umbes 15 dollarit kuus. Natsiini retsepti näide on Niaspan. Natsiini kõrvalnähud on naha punetus, sügelus ja maoärritus. Suurtes annustes võib niatsiin põhjustada maksahäireid ja seda kasutatakse ettevaatlikult diabeetikutega, kuna see võib tõsta veresuhkru taset.

Alternatiivsed ravimid

Toidulisandeid ja ravimtaimi peetakse alternatiivseteks ravimiteks ja võivad aidata ravida hüpertriglütserideemiat. Enne alternatiivsete ravimite võtmist peavad patsiendid nõu pidama arstiga, sest paljud ei ole teaduslikult tõendatud, et need on ohutud või efektiivsed, neil võib olla kõrvaltoimeid ja retseptiravimitega suhelda. UMMC andmetel võivad triglütseriidide sisaldust vähendavad toidulisandid sisaldada kalaõli kiudaineid ja oomega-3 rasvhappeid, millest viimane on saadaval bipolaarse lisandina või retseptiravimina. Maitsetaimed, mida on kasutatud südamehaiguste ja vere rasvhäirete raviks ja vältimiseks, hõlmavad viljapuuvilja, küüslaugu, oliivi-lehtede ekstrakti, punast pärmi, psülliumi ja guggulit.