Sojavalem vs laktoosivaba valem

Kui tegemist on imiku dieediga, ei lase midagi rinnapiima. Aga kui te ei saa last rinnaga toita ega vaja täiendada, veenduge, et teie beeb saab õige valemi. Soy ja laktoosivaba on kaks võimalust – kuid ei anna seda oma alaealisele ilma põhjuseta. Nende erinevuste teadmine võib aidata teil teha teadlikke otsuseid, kuid konsulteerige lapse pediaatriaga, et olla kindel, et teie lapse jaoks on õige valem.

Formula meik

Peamine erinevus soja- ja laktoosivaba imiku piimasegude vahel on valguallikas. Soja on sojapiimast saadud valk, samas kui lehmapiim on valguallikas laktoosivaba imiku piimasegus. Mõlemad valemid kasutavad tavaliselt sahharoosi, maisitärklist, maisisiirupit või maltodekstriini süsivesikute allikana, kuid võite leida sojapõhiseid valemeid, mis on maisi- ja sahharoosivabad. Rasvade sisaldus mõlemas valemis on kombinatsioon taimsetest õlidest koos oluliste rasvadega DHA ja ARA.

Kes vajab midagi

Sojas ega laktoosivabad valemid ei sisalda laktoosi. American Academy of Pediatrics või AAP soovitab mõlemat tüüpi galaktoosile diagnoositud väikelastele, mis mõjutavad seda, kuidas laps töötleb laktoosis leiduvat suhkrut sisaldavat galaktoosi. AAP soovitab ka mõlemat valemit kaasasündinud laktaasipuudusega imikutele, selle geneetilise mutatsiooniga lapsed ei saa piisavalt laktaasi, ensüümi, mis aitab laktoosi seedida. Laktoosivaba imiku piimasegu on soovitatav ka lastel, kellel on esmane laktaasi puudulikkus, pärilik seisund. Mõned vanemad valivad sojavalemit, sest nad ei soovi, et lapsed tarbiksid loomset päritolu tooteid.

Toitumise võrdlus

Toitainesisalduse osas on kahe valemitüübi vahel erinevused. Soola imiku piimasegu valgus on suurem kui laktoosivaba – 13 protsenti võrreldes 9 protsendiga – sest sojavalgul on madalam bioloogiline väärtus kui lehmapiimavalk. Sojas sisalduv valem sisaldab ka suuremaid koguseid kaltsiumi, fosforit, tsinki ja rauda. Sellepärast, et fütaadid ja kiud sojavalgus segavad organismi nende mineraalide imendumist.

Piima allergia

Kui teie imiku piim on allergiline, kumbki neist valemitest ei ole hea valik. Kuigi võite arvata, et sojapõhine valem oleks hea, on kliinilises raamatus “Pediaatriline toitumine” märgitud, et 10-14 protsenti lehmapiimaallergiaga lastest on allergia sojaga. Soovitatav on lehmapiimaga allergiaga lastele hüpoallergeenne imiku piimasegu, mis sisaldab hüdrolüüsitud valke.